خشکسالی و کم‌آبی، مانع اساسی درآمدزایی از کشت زعفران
خشکسالی و کم‌آبی، مانع اساسی درآمدزایی از کشت زعفران
عرصه: کشاورزی

گیاه زعفران به دلیل کم‌یاب بودن و ارزش خاصی که داشته، قابلیت اشتغال، صادرات و درآمدزایی در مناطق کشاورزی را دارد اما مشکلاتی نظیر کم‌آبی و عدم برندسازی مناسب، موانع اساسی در راه کسب درآمد واقعی در این مسیر هستند؛ این را یک استاد دانشگاه اهل خراسان رضوی می‌گوید.

احمد شجاعی اهل شهرستان باخرز واقع در خراسان رضوی است. وی در گفت‌وگو با سایت خبری ما مردم عنوان کرد: بنده کارمند اداره برق هستم و در زمینه تحصیلات نیز مقطع دکتری را گذراندم و از همین رو چند سالی را در دانشگاه تدریس داشتم و در محیط دانشجویی، با گروه‌های مختلف دانشجویی آشنا شده و در قالب این گروه‌های جهادی به مناطق محروم اعزام شدیم.

وی افزود: در طول این اقدامات، با دیگر گروه‌ها و بسیج سازندگی ارتباط موثری ارتباط برقرار کردیم که در نتیجه چندین سال فعالیت، گروه ما به عنوان فرمانده پایگاه شهر باخرز شناخته شد؛ همچنین این شهر دارای ۱۰۳ گروه جهادی است که در زمینه‌های مختلف فعالیت می‌کنند.

شجاعی عنوان کرد: فعالیت‌های گروه ما بیشتر در کارهای عمرانی انجام می‌شود؛ علاوه بر آن در طرح شهید سلیمانی و در زمان کرونا، تزریق واکسن و انجام تست‌های کرونا توسط اعضای گروه ما انجام شد و این طرح در ریشه‌کن کردن ویروس بسیار موثر بود؛ از این رو در زمینه کمک‌های بهداشت و سلامت نیز در شهرستان پیش‌گام بودیم.

لزوم برندسازی در زعفران ایران

وی با اشاره به اهمیت کشت و پرورش گیاه زعفران در خراسان رضوی، خاطرنشان کرد: با گفت‌وگو‌های متعددی که با کشاورزان داشتیم، توانستیم محصول هدف آن‌ها را از کشت خربزه و هندوانه برای کشت زعفران، تغییر دهیم؛ لذا میوه‌هایی نظیر خربزه که کشت آنها در استان ما شایع است، به دلیل افزایش عرضه، در قیمت‌های بسیار ناچیزی معامله می‌شود و همین مسئله، خساراتی ناشی از سود اندک را برای کشاورز به بار می‌آورد.

شجاعی بیان کرد: از طرفی دیگر، زعفران به عنوان یک محصول ناب و کم‌یاب، می‌تواند بازار فروشی جهانی داشته باشد؛ لذا کشت این محصول در بسیاری از نقاط استان ما انجام می‌شود، اما در سال‌های اخیر، افزایش قیمت بی‌رویه در اثر نبود امکانات کافی و مشکلات عرضه و تقاضا، سود واقعی را از کشاورزان گرفته است.

استاد دانشگاه شهرستان باخرز ادامه داد: اصلی‌ترین مشکل فروش زعفران، نداشتن برند مناسب آن است که این اجازه را به دلال‌ها می‌دهد تا با خرید فله‌ای آن و انجام بسته‌بندی و برندسازی، زعفران را به قیمت‌های گزاف بفروشند و سود واقعی از جیب کشاورز به جیب آنها سرریز شود و باید در این زمینه تمهیداتی اساسی اندیشیده شود.

ازدواج زودتر از موعد، منجر به طلاق می‌شود

شجاعی با اشاره به معضلات اجتماعی منطقه باخرز، گفت: ازدواج زودتر از موعد دختران در سن ۱۳ یا ۱۴ سالگی، یکی از معضلات اجتماعی منطقه است که معمولا منجر به طلاق می‌شود. متاسفانه بخش عمده جریان طلاق و جدایی با روی کار آمدن فضای‌مجازی و آشنایی کودک و نوجوان با محتویات غیراخلاقی در سال‌های کرونا که دسترسی به تلفن و تبلت بیشتر شد، صورت گرفت.

وی افزود: از دیگر معضلات این منطقه، کم‌آبی در مزارع کشاورزی است و افرادی که می‌خواهند زعفران کشت کنند و زمین زراعی دارند، صرفا به دلیل نبود آب کشاورزی، قادر به انجام این کار نیستند.

keyboard_arrow_up