از فرش تا عرش؛ صرف بی نظیر فعل توانستن به سبک بانوی معلول اردبیلی
از فرش تا عرش؛ صرف بی نظیر فعل توانستن به سبک بانوی معلول اردبیلی
عرصه: کسب و کار

مژگان گلدوست یکی از چندین بانوی کارآفرین در حوزه صنایع دستی و گلیم بافی است که علی رغم معلولیت جسمی و حرکتی و مشکلات مالی بسیاری که متوجه او و خانواده اش بود، اجازه نداد این مشکلات محدودیتی را برای او ایجاد کند و با پشتکار و تلاش بسیار توانست در این راه موفق شود.

این بانوی کارآفرین در گفتگو با سایت خبری ما مردم در رابطه با نحوه آشنایی‌اش با حرفه گلیم بافی، اظهار کرد: تمام بانوان در روستای مین‌آباد شهرستان نمین واقع در استان اردبیل گلیم بافی را بلد هستند. همه مادران و مادربزرگان ما گلیم می‌بافتند به عبارتی این حرفه به صورت نسل به نسل برای نسل‌های آینده ما به ارث گذاشته می‌شود. هشت سالم بود که به حرفه گلیم بافی علاقه‌مند شدم اما به دلیل ابتلا به بیماری فلج اطفال مادرم تمایلی به یادگیری گلیم بافی‌ام نداشت و اصرار داشت تا درس بخوانم و تحصیل کرده شوم اما از همان سن کم این هنر در روح و ذهن من نهادینه شد و موفق شدم به طور پنهانی و با نگاه کردن به دستان مادرم گلیم بافی را به طور کامل یاد بگیرم.

وی افزود: بعد از آن به طور جدی این حرفه را آغاز و برای سازمان صنایع دستی شروع به کار کردم در ۹ سالگی به عنوان بافنده مشغول به کار شدم و در ۱۱ سالگی از سوی نمایشگاه صنایع دستی استان اصفهان مقام بافنده برتر و تمیزکار را به دست آوردم در آن زمان منبع درآمد خانواده مان از راه تولید گلیم و گلیم بافی بود. زمانی که بزرگتر شدم به دلیل علاقه ام به رشته گرافیک این رشته را برای تحصیل در دانشگاه انتخاب کردم پس از اتمام دانشگاه تصمیم گرفتم مجدداً گلیم بافی را به طور جدی و با یک نگرش جدید شروع کنم پس از دریافت مدرک مربیگری‌ام از زنان بی‌سرپرست بدسرپرست جوانان بیکار افراد دارای معلولیت و… دعوت کردم به صورت رایگان به آنها آموزش دهم تا کسب و کار خودشان را راه اندازی کنند.

وی افزود: سال ۹۳ با همسرم که دارای معلولیت حرکتی است ازدواج کردم اما با وجود آنکه فوق لیسانس حسابداری هستند هیچ نوع حمایتی از ایشان نمی‌شد و استخدامشان نمی‌کردند. به همین دلیل تصمیم گرفتم از طریق فضای مجازی و پیج اینستاگرام گلیمهایم را به فروش برسانم همان موقع بود که خانمی در تلگرام به من پیام داد و سفارش ۴۰ – ۵۰ پادری گلیمی داد. بدین ترتیب تصمیم گرفتم نیروهایی را آموزش و با خرید تجهیزات سفارشاتشان را تحویل دهم. در واقع از سال ۹۴ بود که حرفه گلیم بافی را برای اشتغال انتخاب کردم و به عنوان کار آفرین در این حرفه مشغول به کار شدم.

گلدوست عنوان کرد: من به روستاها و شهرستان‌ها می‌روم و برای آموزش رایگان جذب نیرو از زنان سرپرست خانوار بد سرپرست یا بی سرپرست، معلولین افراد ناشنوا نابینا یا کم بینا و کودکان و نوجوانانی که دارای معلولیتهای ذهنی و جسمی مانند سندروم داون و اوتیسم هستند، دعوت می‌کنم و به عنوان مسوول فروش محصولاتشان را در بازارها می‌فروشم. سال ۹۴ با آقایی که واسطه ایران و ترکیه بود آشنا شدم او نمونه کارهایم را در پیج و کانال دید و پیشنهاد داد به ترکیه بروم و در مکانی که برایم تدارک دیده بود مستقر شوم در قراردادی پنج ساله به هنرجویان گلیم بافی آموزش دهم و به نام برندشان گلیم ببافم اما همسرم موافق به مهاجرت به ترکیه نبود . هر چه اصرار کردم راضی به این کار نشد پس از ۶ ماه مذاکره توانستم آنها را راضی کنم تا در شهر خودمان و با فراهم آوردن کارگاه و تجهیزات به نام برند تجاری شان گلیم‌ها را تولید و به ترکیه صادر کنیم ما از این راه ۹۹ درصد از تولیداتمان را به ترکیه صادر و یک درصد آن را نیز در داخل ایران و برای مشتریان خودمان ارسال می‌کردیم. کم کم تعداد چرخ‌ها و خیاط مان را افزایش دادیم.

این بانوی کارآفرین تصریح کرد: ما محصولاتمان را علاوه بر ترکیه به ژاپن عراق و ترکیه صادر می‌کنیم و در حال حاضر علاوه بر صادرات محصولات مان را تنها از طریق کانال تلگرام و پیج اینستاگراممان معرفی و به فروش می‌رسانیم.

وی گفت: همچنین در این نمایشگاه خیریه های متعددی به ما مراجعه میکردند و درخواست همکاری با برند ما را داشتند، اما متأسفانه هیچ کدامشان دیگر به سراغ ما نیامدند و به وعده های شان عمل نکردند. وی با بیان آنکه یک کارگاه برای تولید انواع محصولات گلیم بافی و یک کارگاه برای کیف دوزی دارد توضیح داد با وجود کم شدن میزان فروشمان به دلیل شیوع کرونا کارگاههای ما هنوز سر پا و به هیچ عنوان آنها را تعطیل نمی‌کنیم ما در مجموعه‌مان با افراد ناشنوا و نابینا در کارگاه گلیم بافی و با بانوان سرپرست خانوار در کارگاه کیف دوزی مان همکاری داریم. علاوه بر آن یک خیاط و یک برش کار آقای معلول یک آقای کم توان ذهنی و همسرم که خودشان هم دارای معلولیت هستند با ما همکاری دارند.

گلدوست اظهار کرد: در حوزه آموزش نیز از موقعی که آموزش گلیم بافی را شروع کردم به طورکلی ۵۰۰ الی ۶۰۰ نفر و در شهرستان خودمان ۴۰ الی ۵۰ هنرجو را آموزش دادم من از همان ابتدا با خودم عهد بستم تا تک به تک افرادی که جزو اقشار آسیب پذیر جامعه هستند ملاقات و از آنها برای آموزش و جذب نیرو دعوت کنم چرا که خودم هم از جنس آنها هستم و به خوبی درکشان می‌کنم. در جامعه هیچ نوع حمایتی از معلولین صورت نمیگیرد به همین خاطر قصد دارم با فرد به فرد آنها صحبت کنم و اگر اعلام آمادگی کردند در این راه از آنها حمایت کنم همچنین قصد دارم تا آموزشگاهی را برای آموزش گلیم بافی به معلولین جسمی و حرکتی ثبت و راه اندازی کنم.

وی ادامه داد: خدا را شکر توانستم در ادامه ثبت تعاونی کنم و رییس هیات مدیره شرکت تعاونی بشوم و حتی برند تجاری خودم را ثبت کنم. الآن کم کم دارند مرا باور و از من حمایت و تقدیر می‌کنند. همچنین قول‌هایی به ما داده‌اند که ما را حمایت می‌کنند.

این بانوی کارآفرین یادآور شد: همه کارهای برند گلدوست با خودم است. من به طور مستقیم روی تولید محصولات خرید متریال و مواد اولیه ارسال و سفارش محصولات نظارت دارم علاوه بر آن برگزاری کلاسهای آموزشی شرکت در جلسات و کارگاهها اداره سایت کانال تلگرام و پیج اینستاگرام و تمام کارهای ریز و درشت مجموعه گلدوست با من است.

گلدوست گفت: اشتغال و اشتغال زایی تأثیر بسیاری بر اعتماد به نفس استقلال و جایگاه اجتماعی ام داشته و راه بسیاری را برای رسیدن به موفقیت طی کرده ام خدا را شکر توانسته ام در راهم موفق و خانواده ام را حمایت کنم هنوز به جایگاهی که در نظر دارم نرسیده ام و قصد دارم برندم را به یک برند معروف تبدیل کنم.

keyboard_arrow_up