محدثه هاتفی بانوی کارآفرینی که خط تولید خانگی صنایع دستی را با اشتغال‌زایی برای 100 نفر ایجاد کرد
محدثه هاتفی بانوی کارآفرینی که خط تولید خانگی صنایع دستی را با اشتغال‌زایی برای 100 نفر ایجاد کرد
عرصه: کسب و کار

محدثه هاتفی طراح کارگاه چند محصولی صنایع دستی است که بیش از ۸ سال است توسط این کارآفرین کشور انجام گرفته با وجود اینکه هنوز در مرحله آزمایشی است، موفق شده در همین مرحله مرحله پایلوت (طرح)، خط تولید خانگی را با به کارگیری حدود ۱۰۰ نفر به صورت آزمایشی در شاخه‌های مختلف صنایع دستی با موفقیت اجرا کند.

این بانوی کارآفرین در گفتگو با سایت خبری ما مردم آغاز فعالیت کارگاه چند محصولی صنایع دستی را پروژه ای معرفی کرد که پس از اتمام دوره کارشناسی ارشد در رشته مدیریت منابع انسانی طراحی کرده بود و درباره این موضوع گفت: کارگاه چند محصولی صنایع دستی با نیروی کار در خانه را با اهداف کارآفرینی و ایجاد زنجیره تولید خانگی با نیروی کار در خانه، چند محصولی بودن را با هدف به صفر رساندن ضایعات در خطوط تولید، ایجاد مشاغل خانگی که فقط در خانه تبدیل اش به بهترین نحو امکان پذیر بوده و ایجاد نمودار سینوسی کار در فصول مختلف سال طراحی کردم.
وی ادامه داد: به این ترتیب این طرح به نوعی طراحی شد تا امکان تولید همه صنایع دستی که در حیطه شهر ما تعریف شده را تولید کند کمک گرفتن از نیروی کار در خانه نکته مهم این طرح بود که با این روش افراد تا کارخانه و کارگاه مسیرهایی را طی نکنند و در منزل محصولات مد نظر را تولید کنند.

این کارآفرین طرح خود را بومی سازی الگویی اقتصادی و اشتغال زایی همراه با ارز آوری کشور چین در تولید محصولاتی کاربردی و با قیمت تمام شده پایین و انجام پروسه تولید این کالاها از لحاظ نیروی انسانی در خانه توسط اعضای خانواده بدون محدودیت سنی و…) و مکان تولید (منازل) و مواد اولیه مورد استفاده بهره برداری از ضایعات الگوبرداری کرده عنوان کرد.

هاتفی تصریح کرد: این شیوه کار سازی شده و مشتاقم تا در همه جا اجرا شود . سال ۹۲ این پروژه را با نظارت استادان راهنما و مشاور  و با وجود مخالفت استادان با چند محصوله بودن کارگاه آغاز کردیم امروز اکثر صاحب نظران و خبرگانی که نظر مخالف با چند محصوله بودن این طرح و سوق آن به سمت برند سازی محصولات را داشتند اکنون مشتاق به سرمایه گذاری در پروژه هستند با تیم بندی تخصصی کارگاه به شکل تخصصی در صنایع دستی و قرار دادن دو تیم با تخصصهای نظری و تجربی کنار هم بدون آن که لطمه ای به کیفیت تولید محصولات وارد شود در همان یک سال اول خط تولید خانگی راه اندازی شد. این کارگاه در برگیرنده حیطه عمومی صنایع دستی برای اشتغال زایی بیشتر و از دل این حیطه عمومی تیم های تخصصی برای برند سازی محصولات تولیدی صنایع دستی با دید تجاری سازی محصولات با هدف پایین آوردن قیمت تمام شده محصولات صنایع دستی و ایجاد بازارهای بزرگ تر و در دسترس بودن برای عموم به جای مخاطبان خاص این صنایع است.

وی که در اجرای پروژه کارگاه چند محصولی صنایع دستی بر کار در خانه نیرو تکیه کرده به آموزش نیروها اشاره کرد و گفت: با آموزش امکان تولید تمام محصولات صنایع دستی را برای نیروها در خانه فراهم کردیم . با توجه به آموزش های مجازی از همان ابتدا که چند سال از فعالیت ما گذشت با فراگیری کرونا تنها کارگاهی بودیم که در شهر و استان سمنان تولید ما متوقف نشد، زیرا کار در محیط امن خانه با رعایت کامل پروتکل ها بهداشتی بود.

این کار آفرین یادآور شد: در حال حاضر کارگاه و گالری و نیرو داریم تنها مشکل این است که کارگاه چند محصولی صنایع دستی تا پیش از این تعریف نشده بود ما کد کارگاه با همین عنوان چند محصوله را می‌خواهیم تا مجوز دریافت کنیم مسوولان استان هم پیگیر موضوع هستند.

وی ادامه داد: از همان سال نخست هم هر محصولی تولید کردیم به فروش رفته و محصولی تولید نکردیم که امکان فروش نداشته باشد در همین دوره آزمایشی خط تولید را با حدود ۱۰۰ نفر نیروی کار در خانه امتحان کرده و بیش از این ظرفیت نداشتیم و در حال خروج از مرحله آزمایشی و ورود به مرحله اجرایی هستیم. ان شاء الله به کمک خبرگان منابع انسانی و همکاری استادان و سازمانهای مرتبط با مدل منابع انسانی این الگو نقاط ضعف بر طرف و الگوی مناسبی برای این مدل کسب و کار ارائه شود. این کار آفرین تصریح کرد میخواستم یک زنجیره تولید طراحی کنم و خط تولیدی که در پایان آن ضایعات صفر باشد. همچنین نیروی کار در خانه به شکل بومی توانمند شده و بتواند مشغول به کار باشد و این مهم دارای هویت شغلی جدی باشد برای چنین موضوعی مدل منابع انسانی را در اولویتهای پژوهشی خود قرار داده ایم تا مشاغل خانگی تعریف جدیدی داشته و هویتی شغلی به این گروه مشاغل داده شود. در فرهنگ بومی ما مشاغل خانگی مورد توجه است، هزینه تمام شده محصول را کاهش می دهد، باعث توانمند سازی خانواده ها شده و خلاقیت و نوآوری فراتر از محصولاتی که در کارخانه ها تولید می شود در این محصولات نهادینه بوده و مزایای دیگری نیز دارد.

هاتفی با اشاره به وجود ضایعات مواد مصرفی در کارگاه های تولیدی گفت: عمده ضایعات کارگاه ها دور ریز است. آنها در صدد یافتن افرادی هستند که این ضایعات را تبدیل به محصول کرده و یا بازیافت کند به عنوان مثال خرده پارچه و ضایعات چوب و شیشه که اغلب در سطح گسترده قابل استفاده نبود، تفکیک و تیم بندی قابلیت استفاده از ضایعات را سهل کرد به نحوی که ضایعات یک تیم مواد مصرفی یک محصول دیگر بود خرده چرم یا پارچه های اضافه از محصولات تولید سرویس آشپزخانه با هم تلفیق می شود و مواد مصرفی در تولید عروسک است و حتی خرده نخها در کیسه بوکس قابل استفاده است.

وی عنوان کرد: خروجی ضایعات هر تیم در یک کارگاه چند محصولی ورودی یک تیم دیگر است. چه بسا یک تیم کاری از تهیه مواد اولیه بی نیاز باشد و این زنجیره بسیار به هم مرتبط است. کارگاه چند محصولی در واقع یک اتاق فکر است که محصولات در این اتاق طراحی و بسته بندی میشود و به نیروهای کار در خانه سپرده می شود. شاغلان در این کارگاه همه در خانه های خود مشغول هستند و ساختار تیم طراحی ما متشکل از دو تیم دانشگاهی و فنی بوده و هیچ محصولی خارج از دید این دو تیم توانمند تولید نمی شود. تیم تخصصی بازار هدف طراحی محصولات مورد نیاز و نظر سنجی از مشتریان ، تبلیغات تخصصی ، جذب نیروهای مرتبط در مسیر کار و تیم تجربی اجرا بسیار هنرمندانه و تخصصی طرحهای پیشنهادی و اصلاح و تکمیل طراحی محصولات و در نهایت گروه کار در خانه که پک های تخصصی گروه تجربی را به تولید انبوه می رسانند. نتیجه این کار تولید محصولاتی است که به ندرت فروش نرفته و مورد تقاضای مشتریان و بازار هدف نباشد احتمال اینکه محصولی را تولید کنیم که فروش نرود خیلی ضعیف است.

وی تاکید کرد: با آموزش مجازی و استفاده از خط تولید خانگی با رعایت پروتکل های بهداشتی و به وجود آوردن شرایط تا حد زیاد مطلوب در هر خانه با تولید ماسک های خانگی استاندارد در نقطه بحرانی کمبود ماسک و قبل از تولید انبوه سیتماتیک، به تامین این نیاز اقدام کرده و با این کار ، هم در مدت چندین ماه اشتغال برای خانواده ها ایجاد و هم از دغدغه تهیه ماسک استاندارد همشهری ها و هم استانی‌ها خود در حد توان انجام وظیفه کردیم.

هاتفی در مورد آموزش و نیاز بازار هم بیان کرد با شیوع کرونا که شهرمان با کمبود ماسک مواجه شد ظرف یک هفته با نیروی بالای کار در خانه یکی از خطوط تولیدمان آموزش تولید ماسک را به طور مجازی ارائه و با مشاوره با متخصصان در این امر و برخی شرکتهای دانش بنیاد ماسکی خانگی با استانداردهای مطلوب بهداشتی تهیه و به تولید انبوه رساندیم. موفق شدیم حدود ۹ ماه نیاز شهرمان را در حد توان کارگاه تامین کنیم.

این کار آفرین که کارشناسی ارشد منابع انسانی خوانده و دانشجوی دکتراست، ادامه داد: در رابطه با نیروی کار در خانه تحقیق کرده بودم برای دغدغه ای که داشتم در زمینه اشتغال بانوان بدون آسیب به نهاد مقدس خانواده ، در عین ایجاد حس اعتماد به نفس و حضور بانوان در عرصه فرهنگ و اقتصاد این مرز و بوم و ایجاد فرصت شغلی برای سرپرست در خانواده . صنایع دستی نزدیک ترین و قابل دستیابی ترین، ساده ترین و مورد استقبال ترین کالاست. برای ارز آوری ، صادرات و خروج کشور از حالت تک محصولی این ایده به ذهنم رسید که تمام اهداف و نیازهای جامعه را در این سطح اقتصاد، اشتغال فرهنگ پوشش دهد. تا امروز از اجرای ایده ام که تا ۶۰ درصد آن در مرحله آزمایشی عملیاتی در حالت پایلوت شده راضی هستم.

وی افزود: در صدد توسعه کارگاه چند محصولی صنایع دستی بوده و برای آینده آن فروش مجازی را در نظر داریم. آموزش تا تولید و توزیع به شکل مجازی در مسیر اهداف این طرح است تا رسیدن به چشم اندازهای پر بزرگ صنایع دستی در سطح بین المللی و به صورت چند زبانه امید دارم صنایع دستی مان را به کشورهای دنیا صادر کنیم.

این کارآفرین که طراح کارگاه چند محصولی صنایع دستی است عقیده دارد اگر شهری یک مدل اینچنینی را اجرا کند موفق خواهد بود و در این باره گفت صنایع دستی یک قسمت کار است می توان این مدل کسب و کار را در مشاغل دیگر هم اجرا کرد. لازم است برای پایداری چنین طرحی به یک ارگان وابسته بوده و قابلیت توسعه فراگیر داشته باشد بسیاری از خانم ها در حوزه مشاغل خانگی استعدادهای خود را شکوفا می کنند هنرهایی که سابق بر این خاک خورده و غبار بی توجهی گرفته بود. گاهی برای بانوان حضور در کارخانه ها و کارگاه‌ها دشوار است ولی با اشتیاق در خانه مشغول به کار می شوند. لازم است با آموزش این استعدادها شکوفا شوند.

keyboard_arrow_up