نفیسه آقاجانی، یکی از چندین بانوی کارآفرین ایرانی است که علاقه اش به صنایع دستی، هنر و فرهنگ ایرانی باعث شد تا علی رغم اشتغال در حوزه تدریس دانشگاهی، روی به هنر و تولید زیورآلات دست ساز آورد اما این تغییر رویه هیچ گاه باعث نشد تا حمایت خانواده و اطرافیان خود را از دست دهد ، چه در سالهایی که در کنار تحصیل در این حوزه فعالیت داشت، چه زمانی که مشغول به تدریس بود و چه الان که به صورت حرفه ای در این حوزه فعالیت دارد، کماکان حمایت بالقوه خانواده و دوستانش را دارد.
این بانوی کارآفرین در گفتگو با سایت خبری ما مردم، اظهار کرد: تولید زیور آلات دست ساز را با هدف سرگرمی و علاقه ای که از نوجوانی به ساخت محصولات از مواد قابل بازیافت و در دسترس داشتم شروع کردم. دوست داشتم با آنها چیزهایی را درست کنم که کاربردی و زیبا باشند. از سن ۱۹-۲۰ سالگی با گرفتن سفارشات از اطرافیان و دوستانم در این کار جدی تر شدم اما هیچ گاه به آن به عنوان یک حرفه برای کسب درآمد نگاه نکردم این مسئله به من انگیزه داد تا سال ۹۱ در جشنواره بین المللی مد و لباس فجر شرکت کنم و با آنکه در بخش زیور آلات مورد تقدیر قرار گرفتم شروع کار حرفهایم را از سال ۹۵ و ساخت مجموعه زیورآلات ایرانیام میدانم.
وی افزود: مجموعهای که از نمادهای فرهنگی و صنایع دستی قدیمی و سنتی ایرانی الهام گرفت و اولین آن مجموعه ترکمن بود منشأ آن المان هایی چون سکه رنگ و لعاب بود به همین دلیل نام آن را ترکمن گذاشتم. بعد از آن مجموعه گلیم را شروع کردم که در آن از دست بافت های سنتی و طرحهای سنتی استفاده میشد سال ۹۶ مجموعه ترمه را با استفاده از پارچه های ترمه و حصیری ایرانی تولید کردم که این کار برای اولین بار ایران و در دنیا طراحی میشد بعد از آن نیز مجموعه بلوچ را با الهام از صنایع دستی سنتی استان سیستان و بلوچستان طراحی کردم که ترکیبی از سوزن دوزی و آینه دوزی بلوچستان است.
من از سال ۹۵ بود که فعالیتم را به طور جدی در این حوزه آغاز کردم برندم را گسترش دادم و از آنجا که اسم من نفیسه است نام آن را زیور آلات دست ساز «نفیس» گذاشتم.
آقاجانی اذعان کرد: در واقع من به همان تحصیلات دانشگاهی خودم برگشتم چرا که رشته کارشناسی من مدیریت فرهنگی بود و همه هدف من این بود بتوانم کاری را انجام دهم که فرهنگ و هنر سنتی ایران را به صورت مدرن بازآفرینی و زنده کرده باشم. من در حوزه کارهای هنری ام، همان هدف انگیزه را دنبال و المانهای هنری و فرهنگی سنتی ایران را در زمینه زیور آلات بازنمایی کردم و توانستم خلاقیت بیشتری را از خودم نشان دهم. بنابراین بحث نظری فعالیتم در این حوزه از رشته کارشناسی و پایان نامه ارشدم در زمینه تقویت فرهنگ ایرانیان و تاثیر رسانه بر آن، منشأ گرفت.
این بانوی کارآفرین یادآور شد: با طراحی و ساخت خلاقانه زیور آلات از هنر اصیل ایرانی توانستم رتبه برتر دومین جشنواره مد و لباس سی پال و عنوان اثر برگزیده سی پال را برای استفاده خلاقانه از پارچه ترمه در ساخت زیور آلات در سال ۹۷ کسب کنم در بخش بین المللی جشنواره مد و لباس فجر نیز برای استفاده از سوزن دوزی بلوچ در زیور آلات مدرن در سال ۹۷ مورد تقدیر قرار گرفتم . مجموعه ترمه و گلیم خود را به دلیل خاص بودن کارها به آرت شاپها و گالری های انگلیس، فرانسه، ایتالیا، بلژیک و کشورهای عربی صادر کردم.
وی گفت: مجموعه بلوچ و گلیم من در بحث کارآفرینی نیز فعالیت دارد. در مجموعه بلوچ من با بانوان و خانم های روستایی در استان سیستان و بلوجستان همکاری دارم که به صورت غیر حضوری سفارشات را میدهم و آنها محصولات آیینه دوزی و سوزن دوزی شده را برایم ارسال می کنند همچنین در مجموعه گلیم نیز با بانوان سرپرست خانوار در تهران همکاری دارم که از طریق سرپرستشان طرحها و سفارشات را به آنها میدهم و محصولات بافته شده را تحویل و در ساخت زیور آلات استفاده میکنم در سه مجموعه دیگر مواد اولیه به صورت خام وجود دارد و کار با خودم است و بحث کار آفرینی شامل آنها نمیشود اما به صورت غیر مستقیم در دو مجوعه بلوچ و گلیم بحث کارآفرینی مطرح است.
آقاجانی بیان کرد: در حال حاضر به صورت تنها در این حوزه فعالیت دارم. از آنجا که متریال و مواد اولیه استفاده شده در محصولات بسیار خاص و کمیاب هستند زمان زیادی را برای یافتن آنها صرف میکنم هرجا که میروم و زمانی که پارچه یا وسایلی را میبینم که ممکن است به درد کارم بخورد، به این فکر میکنم که میتوانم از این تجهیزات در محصولاتم استفاده کنم یا نه، چرا که دغدغه مشغله من در این زمینه است و خودم مسوولیت خرید مواد و متریال اولیه را برعهده دارم.
این بانوی کارآفرین تصریح کرد: همچنین به دلیل بداهه بودن طراحیها و محدود بودن و عدم داشتن خط تولید برای محصولات خودم به صورت تنها این کار را انجام میدهم چرا که تعداد تولیدات سه الی چهار نسخه است و هر کار طراحی جدید دارد و باید به صورت مستقیم بر آن نظارت داشته باشم اما اگر فعالیتم گسترش پیدا کند علاقه دارم تا کار آموزانی را در این رشته داشته باشم و از اطرافیان و علاقهمندان به این حوزه، دعوت به همکاری کنم.
وی در خصوص چگونگی فروش محصولاتش گفت: در حال حاضر از طریق فضای مجازی به معرفی و فروش محصولات اقدام میکنم و بیشتر به صادرات محصولاتم امیدوار هستم. اگرچه در سالهای اخیر استقبال و علاقه مردم به زیور آلات دستی و سنتی بیشتر شده است اما، هنوز هم در روستاها و استانهای سنتی تر زیورآلات را خاص طلا و نقره میدانند و از وسایلی مانند پارچه برای آن استفاده نمی کـنند. به همین دلیل مخاطبان این نوع از کارها بسیار محدود و بیشتر از قشر هنری جامعه است.