زینب بازگیر متولد ۱۳۵۷ است و سال ۱۳۸۴ وقتی ۲۵ ساله بود برای پیدا کردن شغلی به اداره امور بانوان استانداری هرمزگان رفت. مسوول امور بانوان استانداری هرمزگان به او پیشنهاد داد اگر حرفه یا هنری بلد است یک شرکت تعاونی راه بیندازد و کار تولید را شروع کند.
وی یک شرکت تعاونی خانوادگی به نام شرکت تعاونی سپهر نقش هرمزگان را راه اندازی کرد. او مادر و خواهرانش همه اهل صنایع دستی به ویژه هنر قالی بافی بودند و همین را به عنوان نقطه شروع انتخاب کردند.
این شرکت خانوادگی به زودی آن قدر موفق شد که توانست بعد از سه سال عناوین مختلف برتری استان را از آن خود کند. سال ۱۳۹۳ نیز در نهمین جشنواره تعاونیهای برتر که در وزارت کار برگزار شد به عنوان تعاونی برتر ملی در سطح کشور انتخاب شد.
زینب بازگیر در گفتگو با سایت خبری مامردم، در مورد چگونگی تشکیل این تعاونی اظهار کرد: سال ۸۴ زمانی بود که مشوقهای زیادی برای تشکیل تعاونیها گذاشته بودند و همه را تشویق میکردند به ثبت شرکت تعاونی ما برای راه اندازی تعاونی هم زمان کار تولید و آموزش را با هم شروع کردیم افراد علاقه مند را آموزش و تربیت کردیم. بعد همان افراد را به عنوان بافنده به کار گرفتیم تا بتوانند تولیدات مورد نظر خودمان را داشته باشند. این کار خوشبختانه مورد حمایت واقع شد و ما از طرف اداره تعاون بندرعباس، سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی سازمان فنی و حرفه ای وزارت بازرگانی و کمیته امداد حمایت به این ترتیب ما توانستم هم بحث خرید خدمات آموزشی را داشته باشیم، هم تولید کنیم شدیم. و هم مددجوها را به کار بگیریم.
وی افزود: این شرکت تعاونی اکنون بیش از ۸۳ نفر بافنده دارد که بعد از تحویل گرفتن مواد اولیه از طرف، تعاونی در خانه های خودشان به تولید می پردازند و بعد تولیدات خود را تحویل تعاونی میدهند و دستمزدشان را دریافت میکنند.
وی در مورد حمایت های خانوادهاش بیان کرد: در بحث، آموزش تولید و انجام سرکشیها خانواده با من خیلی همکاری میکردند حتی بخشی از کار مثل آماده سازی دار قالی و چله کشی را به خانه می بردیم و در خانه انجام میدادیم چون پایه قالی بافی چله کشی است.
این کارآفرین نمونه بزرگترین موانع و مشکلات کارش را نوسان قیمت مواد اولیه و وجود دلالهای بی انصاف دانست و ادامه داد: متاسفانه دلال ها کار را به کمترین قیمت از تولیدکننده می خرند و به بیشترین قیمت به خریدار و بازار هدف خودشان می فروشند به همین دلیل من ترجیح دادم که بازاریابی خارجی انجام بدهم. چند سفر هم به کشورهای حوزه خلیج فارس داشتم ولی موفق نبودم چون یک عده بازارهای تولیدی ایران را کاملا میشناختند و با کمترین قیمت تولیدات صنایع دستی ایران را میبردند و با بیشترین قیمت به اعراب عرضه میکردند در برخی از کشورها مافیایی وجود دارد که نمیگذاشتند ما حضور پیدا کنیم یا به نتیجه مناسب برسیم. به همین دلیل موفق نبودیم.
وی معتقد است فرش ایران به دلیل اصالت و قیمت بیشتر در کشورهای اروپایی و آمریکا مشتری دارد در این باره توضیح داد: فرش ایرانی آن قدر که در اروپا و آمریکا شناخته شده است در میان اعراب نیست. آنها حتی ارزش این کارها را تشخیص نمی دهند اما رفتن به بازارهای اروپایی بسیار پر هزینه است و هزینه های سفر واقعا سرسام آور است افزون بر اینکه ریسک بالایی دارد و ممکن است موفق نشویم ما برای به دست آوردن بازارهای جدید حمایت دولتی هم نداشتیم، یعنی اگر سفری میرفتیم باید صفر تا صد هزینه های خودمان و همراهان دولتی خودمان را پرداخت می کردیم که این هزینه بسیار سنگینی بود به همین دلیل فقط توانستیم به کشورهای حوزه خلیج فارس برویم.
بازگیر گفت: فرش زیر مجموعه صنعت معدن و تجارت است نه، صنایع دستی این خیلی بد است که فرش را از زیر مجموعه صنایع دستی جدا کرده اند چون شاخص ترین صنایع دستی ایران فرش است و متفاوت شدن متولی ها مشکلات زیادی را به وجود آورده است.