جمال کیانپور، فعال مدنی و بنیانگذار “آشپزخانه مهربانی” در سنندج است که نزدیک به دو دهه از زندگی خود را وقف خدمت به محرومان کرده است. او با تکیه بر کمکهای مردمی و مشارکت داوطلبانۀ هموطنان، شبکهای از آشپزخانههای خیریه را راهاندازی کرده که هر هفته صدها پرس غذا بین معتادان بیخانمان، نیازمندان و بیماران صعبالعلاج توزیع میکند. فعالیت او نماد بارز همبستگی اجتماعی و اثربخشی کمکهای مردمی بدون اتکا به نهادهای دولتی است.
جمال کیانپور،مدیر و بنیانگذار “آشپزخانه مهربانی” در سنندج، در گفتوگو با سایت خبری “ما مردم” از دو دهه فعالیت مداوم و خودجوش خود در زمینه تهیه و توزیع غذا برای معتادان بیخانمان و نیازمندان خبر داد. این حرکت انسان دوستانه با همت جمعی از خیّران و داوطلبان استان کردستان به ویژه در شهر سنندج در جریان است.
وی در تشریح گستردگی این فعالیت اظهار داشت:«در حال حاضر چهار آشپزخانه در نقاط مختلف شهر شامل “آشپزخانه مهربانی”، “آشپزخانه مسین” در خیابان ورزش، آشپزخانه مؤسسه “امیدیار کردستان” در انتهای خیابان اکباتان و یک آشپزخانه در خیابان صلاحالدین ایلیا فعال هستند که هر کدام به نوبت روزهای مختلف هفته اقدام به پخت غذا میکنند.»
کیانپور درباره انگیزه و آغاز این راه طولانی توضیح داد:«من حدود بیست سال است که در عرصه کارهای مدنی برای فقرا، زندانیان و بیماران سرطانی فعالیت میکنم. این ایده از کمکهای خودجوش و اعتماد مردم شکل گرفت. ما از خانه و ملک شخصی خود شروع کردیم و اکنون با کمکهای مردمی که از سر اعتماد به ما میرسد، کار را ادامه میدهیم.»
وی درباره نحوه عملکرد آشپزخانهها گفت:«برنامه ما به این صورت است که در هر نوبت، هر آشپزخانه حدود ۳۰۰ پرس غذا شامل انواع خورشت مانند قورمه سبزی و قیمه تهیه میکند. شناسایی نیازمندان نیز از طریق لیستهای تهیهشده و توسط تیمهای شناسایی خودجوش انجام میشود. در هر آشپزخانه بین ۱۰ تا ۲۰ نفر به صورت داوطلبانه فعالیت میکنند که برخی با خودروهای شخصی غذاها را توزیع میکنند.»
مدیر”آشپزخانه مهربانی” در مورد منابع مالی و حمایتها افزود: «کمکها کاملاً مردمی و از طریق دوستان، آشنایان و خیرینی است که ما را میشناسند، تأمین میشود. مبالغ کمک از دویست هزار تومان تا چند میلیون تومان متغیر است. متأسفانه تاکنون کمک مؤثری از نهادهای دولتی دریافت نکردهایم و اگر کمکهای مردمی قطع شود، مجبور به تعطیلی موقت آشپزخانه میشویم.»
کیانپور به چالشهای پیشرو اشاره کرد و گفت:«مهمترین چالش، تأمین مستمر مواد اولیه مانند برنج، روغن، گوشت و ظروف یکبارم مصرف است. اگر نتوانیم این موارد را تهیه کنیم، فعالیت را متوقف میکنیم تا دوباره کمکها جمعآوری شود. برخی فروشگاههای محلی با شناختی که از ما دارند، با قیمت کمتر به ما میفروشند که این خود نوعی کمک است.»
وی درباره مکان آشپزخانهها توضیح داد:«آشپزخانه مهربانی در پارکینگ خانه شخصی آقای محمدی و بدون پرداخت هیچگونه هزینهای دایر شده است. اما مکان دو آشپزخانه دیگر را با هزینهای حدود سه تا چهار میلیون تومان در ماه اجاره کردهایم که این هزینه نیز از کمکهای مردمی پرداخت میشود.»
کیانپور در پایان با تقدیر از تمامی داوطلبان و خیّران،خطاب به کسانی که قصد شروع چنین فعالیتی دارند، گفت: «اصلیترین شرط موفقیت، تشکیل یک گروه منسجم و متعهد است. این کار به تنهایی ممکن نیست. باید پیگیر و رو در رو با مردم صحبت کرد و اعتماد آنها را جلب نمود. اگرچه این راه سخت است، اما با عشق و پشتکار و توکل بر خدا، میتوان بر چالشها غلبه کرد و خدمتی هرچند کوچک به همنوعان خود ارائه داد.