آرش عزیزی (متولد ۱۳۷۱)، مدیرعامل موسسه فرهنگی اجتماعی نهانمهر در خرمآباد، فارغالتحصیل کارشناسی ارشد مدیریت مالی است که با الهام از تجربه شخصیِ کار در خیابان، از سال ۱۳۹۸ با تأسیس این موسسه، به حمایت از کودکان کار پرداخت. او با ایجاد برنامههای آموزشی، مهارتآموزی و اشتغالزایی برای کودکان و خانوادههایشان، موفق شد آمار کودکان کار خرمآباد را ۴۰ درصد کاهش دهد و با کشف استعدادهای ورزشی و هنری، مسیر زندگی بسیاری از این کودکان را دگرگون کند.
آرش عزیزی، مدیرعامل موسسه فرهنگی اجتماعی نهانمهر، در گفتوگو با خبرنگار ما مردم از کاهش ۴۰ درصدی آمار کودکان کار در خرمآباد خبر داد و گفت: در حال حاضر تنها مرکز استانی هستیم که آمار کودکان کار در آن روند کاهشی داشته است.
عزیزی با اشاره به آغاز فعالیت موسسه از ۵ سال پیش، اظهار کرد: در سال اول، ۲۴۶ کودک کار در خرمآباد شناسایی شدند. پس از بررسی مشکلات، طرحهای توانمندسازی برای کودکان و خانوادههایشان اجرا شد.
وی افزود: برای کودکان بالای ۱۵ سال، برنامههای مهارتآموزی و اشتغالزایی طراحی شد تا بهصورت نیمهوقت کار کنند و تحصیل را نیز ادامه دهند. کودکان زیر ۱۵ سال نیز تحت پوشش برنامههای آموزشی قرار گرفتند.
مدیرعامل نهانمهر تصریح کرد: برای مادران این کودکان، مشاغل کوچکی مانند کارگاههای تولید مواد غذایی، خیاطی و نانواییهای محلی ایجاد کردیم تا بتوانند درآمدزایی داشته باشند.
عزیزی از همکاری سازمان بهزیستی، شهرداری، نیروی انتظامی و دادگستری خبر داد و گفت: با تشکیل کمیته کار کودک، مصوباتی برای حمایت از این کودکان تدوین شد. خرمآباد اولین شهری است که قاضی ویژه کودکان کار دارد.
وی به ارائه خدمات بهداشتی، دندانپزشکی و آموزشی با همکاری مراکز بهداشت و گروههای جهادی اشاره کرد و گفت: با کمک معلمان، برنامههای آموزشی منظمی برای کودکان اجرا میشود.
عزیزی از استعدادیابی کودکان در زمینههای ورزشی و هنری خبر داد و گفت: یکی از این کودکان که قبلاً زبالهگرد بود، اکنون عضو تیم ملی هندبال است. همچنین قهرمانان کشتی و کیکبوکس در میان این کودکان پرورش یافتهاند.
وی درباره انگیزه خود از ورود به این حوزه گفت: بهدلیل مشکلات مالی خانوادهام، مدتی مجبور به کار در خیابان شدم. این تجربه باعث شد درد این کودکان را بهتر درک کنم و تصمیم به کمک به آنها بگیرم.
عزیزی با اشاره به ثبت رسمی موسسه در سال ۱۳۹۸، توضیح داد: در ابتدا فعالیتها خودجوش و مردمی بود، اما با گسترش کار، موسسه را بهصورت رسمی ثبت کردیم. از سال ۱۴۰۰ شاهد کاهش چشمگیر کودکان کار در خرمآباد بودهایم.
وی درباره منابع مالی موسسه گفت: با کمک خیرین، استانداری و مشارکت اعضا، سال گذشته ۱۸۴ میلیون تومان هزینه کردیم، اما با بهرهگیری از نیروهای داوطلب، خدمات گستردهای ارائه شد.
مدیرعامل نهانمهر از برنامهریزی برای برگزاری جشنواره غذا پس از محرم و صفر خبر داد و گفت: عواید این جشنواره صرف ایجاد کارگاههای جدید برای خانوادههای کودکان کار خواهد شد.